بوکان نیوز گزارش می دهد
بوکان خاستگاه تمدن ۵ هزار ساله بشری

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بوکان نیوز ؛ تا قبل از حفاریهای قلایچی، بوکان بیشتر از آنکه جزء تعریف شده ای از تاریخ باستان ایران زمین باشد به عنوان گسترهای از تاریخ معاصر بشمار میآمد که در زمان سرداران مکری و بعد از آن پیکره شهریش کم کم منسجم شد و بوکان فعلی را بوجود آورد.
اما حفاریهای تپه قلایچی در دهه های ۶۰ و۷۰ که توسط کاوشگران ایرانی انجام گرفت بوکان را از هویتی معاصر به تمدن ریشه ای تر بنام مانا پیوند داد، امپراتوری که پیش از مادها و به سال ۸۰۰ قبل از میلاد در اطراف و جنوب دریاچه ارومیه حکومت داشتند.
مانا مفهوم جدیدی را درکالبد تاریخی بوکان دمید و شناسهای ریشه دار از اصالت و فرهنگ دیرین را برای بوکان دوباره باز تعریف کرد که مؤید حکمرانی و حکومت داری هزاره اول قبل از میلاد در این وادی میباشد.
تمدن مانا تاریخ بوکان را به یکباره از قرون معاصر به هزاره اول قبل از میلاد ارتقاء داد و نقطه عطفی در خوانش هویتی وارثان این سرزمین بوجود آورد.
با گذشت سالها از کشف تمدن مانایی، کاوش جدیدی در تپه پیش از تاریخی علی آباد انجام گرفت و بازه زندگی و وجود تمدن را بمراتب دیرین تر معرفی کرد جائیکه می توان به عنوان نقطه شروع زیستن انسان در این دیار به آن استناد کرد.
سایت پیش از تاریخی علی آباد با قدمتی در حدود ۵ هزار سال بمساحت ۳ هکتار ، در مرکز منطقه علی آباد بوکان قرار دارد. در ابتدا شناسایی این تپه از طریق سفالهای بدست آمده در جریان حفر چاههای آب در عمق های مختلف توسط ساکنین آن صورت گرفت و بدنبال آن و برای تحقیقات بیشتر،
کاوشی علمی توسط یوسف حسن زاده و نادر فرجی در دی ماه سال ۹۲ شروع شد . در این مطالعه ۱۲ متر لایه فرهنگی کاوش گردید که معرف دوره های مفرغ قدیم ، میانی ، متاخر و دوره آهن بود. از دیگر نتایج بدست آمده میتوان به ۹ فاز معماری از قبیل کف منازل مسکونی و دیوارهای ساخته شده از سنگ و خشت را نام برد بعلاوه تعدادی از قطعات سفال، بقایای استخوانهای حیوانی ، پیکرک گلی و مصنوعات سنگی بدست آمد. یکی از یافته های قابل توجه تپه علی آباد پیکره شبیه به گاو نر شاخ دار است که از جنس گل بوده و بدون قالب و توسط دست خلق گردیده و بعدا در کوره پخت شده است. ابعاد آن شامل ۳ سانتی متر طول، ۳ سانتی متر ارتفاع و پهنای ۱٫۵ سانتی متری است که با توجه به گاه نگاری صورت گرفته قدمت این پیکره ۴۵۰۰-۵۰۰۰ سال تخمین زده میشود که همزمان با دوره مفرغ میباشد. لذا با توجه به ادله بدست آمده مبنی بر سکونت انسان در این مکان و خلق پیکره گلی پخت شده این فرضیه قوت مییابد که بوکان فعلی خاستگاه ۵۰۰۰ ساله تمدن بشری بوده و تاریخی کهن و پر افتخار در لابه لای برگهای آن دوران دفن شده است.
این یادداشت به قلم « دکتر رحیم عبدالکریمی » «دکتری تخصص کشاورزی و کارشناس محیط زیست» نوشته شده و در اختیار این پایگاه خبری تحلیلی که همچنان ندای فرهیختگان موکریان را سر می دهد، قرار گرفته است.